Üdvözöljük a

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Országos rendezvénynaptár

<< 2024 Június >>
KeSzeCsüSzoVa
     12
3456789
10111213141516
1718
19
20212223
24252627282930

JOGSZABÁLYOK

MKIK Hírlevél

BOKIK HR Klub: fókuszban a képzés

A felnőttképzés, a szakképzés és a duális képzés lesz a témája április 15-én, csütörtökön a HR Klub következő rendezvényének. A szakmai klub online összejövetele 14 órakor kezdődik a zoom rendszer segítségével. Előadónk lesz Vörös-Gubicza Zsanett, az MKIK oktatási és képzési igazgatója, valamint Sándor Csaba, a Robert Bosch Energy and Body Sistems Kft. képzési csoportvezetője.

Nemzetközi hírlevél - március III.

Ismét frissítettük a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos nemzetközi gazdasági hírlevelünket. Az összefoglaló tartalmazza a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az esetleges áruforgalmi korlátozásokról szóló információkat.

Meghosszabbított védelmi intézkedések

A koronavírus-járvány harmadik hullámának aggasztó mértéke miatt a kormány egy héttel meghosszabbította a védelmi intézkedéseket. A 133/2021. (III. 19.) Kormányrendelet a Magyar Közlöny 45. számában jelent meg.

Brexit - tájékozódás az új szabályokról

A Budapesti Brit Nagykövetség webinariumot tart 2021. március 23-án, amelynek célja az Egyesült Királysággal kereskedelmet folytatók számára a Brexitet követő szabályok ismertetése és az EU-UK Együttműködési és Kereskedelmi Megállapodás hatályba lépésével kapcsolatos kérdések. Emellett hasznos információk hangzanak majd el a határellenőrzés kérdéseivel kapcsolatban is.

Együttműködési lehetőségekről online

Az MKIK Nyugat-balkáni Tagozata Bosznia-Hercegovina magyarországi nagykövetségével együttműködésben "Üzleti környezet és együttműködési lehetőségek Bosznia-Hercegovinában" címmel online fórumot szervez 2021. március 23-án 14.00 órától.

Márciusban indult támogató intézkedések

Felhívjuk a vállalkozók figyelmét néhány olyan kárenyhítő és támogató intézkedésre, amelyek márciusban kerültek bevezetésre a hazánkat sújtó járványhelyzet súlyosbodása miatt. Kérjük, éljenek a Kormány által biztosított támogatásokkal, és tartsanak ki továbbra is ebben a nehéz helyzetben!

Újabb vállalkozások jogosultak a gyorskölcsönre

Március 16-tól már azok a vállalkozók is beadhatják hitelkérelmüket a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsönre, akiket kedvezőtlenül érintenek a Covid-19 járvány harmadik hulláma miatti, új korlátozó intézkedések. Az eddigi 25-ről ezzel 55-re nőtt a kedvezményezett vállalkozási főtevékenységeket tartalmazó TEÁOR-lista.

Újabb hír a gyorskölcsönről

A Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön igénylésével kapcsolatban újabb információkra hívjuk fel a vállalkozók figyelmét. Fontos részlet, hogy a márciusban bevezetett intézkedések miatt bezárásra kényszerülő vállalkozások is élhetnek a lehetőséggel, ennek részletei az MFB honlapján megtalálhatók.

Szálláshelyfejlesztés - hosszabb határidő

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.-vel közösen 2020 nyarán hirdette meg a „Magánszálláshelyek és egyéb szálláshelyek fejlesztése” című pályázatot. A kiíráson 14 000 szálláshely 42 Mrd forint támogatásban részesült. A koronavírus-járvány miatt több idő áll az egyéb és magánszálláshelyek rendelkezésére az elnyert támogatások felhasználására, ugyanis 2021. szeptember 30-ig meghosszabbodik.

Interreg program - társadalmi konzultáció

Megkezdődött az Interreg Europe 2021-2027 program társadalmi konzultációja.  A konzultációval kapcsolatos információk és az interregionális program tervezete angol nyelven már elérhető.

Maradnak a korlátozó intézkedések

Orbán Viktor március 19-én a Kossuth Rádióban bejelentette: a korlátozások változatlan formában fennmaradnak hétfőtől, egy hétig még biztosan. Azért van erre szükség, mert a fertőzés rekordokat dönt a harmadik hullámban.

Fókuszban Afrika

"Üzleti Fórum Afrikáról - Afrika Tagozat Közgyűlése" címmel szervez  webináriumot a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara március 24-én, szerdán 10 órától.

Nemzetközi hírlevél - március II.

Ismét frissítettük a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos nemzetközi gazdasági hírlevelünket. Az összefoglaló tartalmazza a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az esetleges áruforgalmi korlátozásokról szóló információkat.

Áruszállítás az EU-ba és az EU-ból

Már magyar nyelven is elérhetők a fuvarozással kapcsolatos információk az EU-UK és UK-EU útvonalakra egyaránt. Az áruszállítókra vonatkozó új szabályok 2021. január 1-től léptek hatályba. Ennek oka, hogy a UK elhagyta az EU-t, és az átmeneti időszak 2020. december 31-én véget ért.

Fluktuációkutatás

HR-Evolution Kft. idén 3. alkalommal készíti el Országos Fluktuáció Benchmark Kutatását. Céljuk, hogy az elemzés minél magasabb kitöltési szám alapján készüljön el.

Konferencia a szabadkereskedelmi megállapodásokról

Az MKIK online konferenciát tart 2021. március 18-án, csütörtökön, 14.00 órától az Európai Unió által már megkötött szabadkereskedelmi megállapodásokról, illetve a még tárgyalás alatt álló megállapodásokról, ezek fontosságáról és hasznáról a kereskedő, exportáló kis- és középvállalkozások számára.