Üdvözöljük a

Maradnak a korlátozó intézkedések

honlapján!

-

Országos rendezvénynaptár

<< 2024 Április >>
KeSzeCsüSzoVa
1234567
891011121314
151617181920
21
22232425262728
2930     

JOGSZABÁLYOK

MKIK Hírlevél

Maradnak a korlátozó intézkedések

Orbán Viktor március 19-én a Kossuth Rádióban bejelentette: a korlátozások változatlan formában fennmaradnak hétfőtől, egy hétig még biztosan. Azért van erre szükség, mert a fertőzés rekordokat dönt a harmadik hullámban.

Az elmúlt 24 órában meghalt 213 beteg, kórházban sokan vannak, többen, mint valaha. Lélegeztetés nélkül több mint 9 ezren vannak, s a szakemberek szerint ez nem az a pillanat, hogy lazíthatunk. 1174-en vannak lélegeztetőgépen. Az a kérdés, hogy bírja-e az egészségügy – mondta Orbán Viktor, megjegyezve, hogy van elég lélegeztetőgépes ágy.
Minden kórház biztos irányítás alatt van, ám mindenhol van hiány: vagy orvos vagy ápoló, vagy rossz térben elhelyezett intenzív osztályok. A rezidens orvosokat és a frissen diplomázottakat javarészt beoltották és már vezényelték is, a végzős orvostanhallgatók most jönnek az oltásban.
Az operatív törzs mai ülésének legfontosabb kérdése az volt, hogy az oltások felgyorsulásától várhatjuk-e azt, hogy hamarosan lazíthatunk. Most sok fiatal betegünk van. Van összefüggés a megbetegedés és a fertőzés lefolyásának gyorsasága, illetve a cukorbetegség és a túlsúlyosság között. Orbán hozzátette: a családok nehéz helyzetben vannak, mert otthon vannak a kisebb gyerekek. További szigorító intézkedéseket már nagyon nehezen viselne el az ország, de jó esély van arra, hogy az iskolákat újra lehet majd nyitni. A fiataloknak üzente: jó esélyük van, hogy szabad nyaruk lesz.
A szépségipar dolgozói, a boltosok vannak a legnehezebb helyzetben. A kisvállalkozásokat arra kérte a miniszterelnök, hogy tartsanak ki, erős és bőséges lesz a következő gazdasági év.
Született még egy fontos döntés ma reggel: minden héten négyszer-ötször annyi embert oltunk, mint ahányan megbetegednek, ehhez viszont vakcina kell. Lezárult a nemzeti konzultációt, megvannak a válaszok. Az operatív törzstől azt kérte a kormányfő, hogy készítse el az újrainditási tervet. A konzultációban is látni, hogy csak fokozott újrainditás lehetséges, ez viszont a beoltottak számától függ. Az újranyitást akkor tudjuk megkezdeni, ha 2,5 millió ember be lesz oltva . A mai napon meghaladja majd a 1,5 milliót a beoltottak száma.
Egy hét alatt sok minden változhat, ezért hoztak csak egy hétre előre döntést. Két hét múlva a húsvét fontos lesz, hiszen az egész ország felkerekedik, mindenki meglátogat mindenkit: ez külön járványügyi kezelést igényel. A jövő héten újabb egy hét intézkedéseiről döntenek. A konzultációban rész vevők 65 százaléka szerint akinek van igazolványa, kapjon felmentést. A fertőzésen átesetekkel együtt 2 millió dokumentáltan védett személy van. Nyitottak egy harmadik csatornát, ha valaki úgy érzi, hogy átesett a fertőzésen, ott kivizsgálják, és ha tényleg átesett a fertőzésen, ő is megkapja az igazolványt. Az újrainditási tervben lesznek olyan szolgáltatások, amiket csak a vakcinaigazolvánnyal rendelkezők vehetnek igénybe.