Üdvözöljük a

Általános alávetési nyilatkozat

honlapján!

-

Országos rendezvénynaptár

<< 2024 Július >>
KeSzeCsüSzoVa
1234567
891011121314
15161718192021
22
232425262728
293031    

JOGSZABÁLYOK

MKIK Hírlevél

Általános alávetési nyilatkozat

2012. július 31.

Tisztelt Kereskedő, Szolgáltató !

 

 

A fogyasztóvédelmi törvény alapján 1999 óta működnek a megyei (fővárosi) kamarák mellett a békéltető testületek.

Létrehozásuk fő célja az volt, hogy a kereskedők, szolgáltatók és a fogyasztók között felmerülő vitás ügyek egy olcsó, gyors és hatékony eljárás keretében, a bíróság elkerülésével rendeződjenek.

A fogyasztóvédelmi civil szervezetek és a kamarák által delegált szakemberekből álló békéltetők törekvése elsősorban arra irányul, hogy ésszerű kompromisszumon alapuló egyezséget kíséreljenek meg létrehozni a vitázó felek között.

Amennyiben ez nem sikerül az eljáró tanács ajánlással, vagy kötelező érvényű határozattal zárja le a vitát, mely utóbbi esetben a békéltetők határozata – az abban foglaltak nem teljesítése esetén - a bírósági ítélettel azonos módon végrehajtható.

Ilyen kötelezést tartalmazó határozatot a békéltetők azonban csak akkor hozhatnak, ha a bepanaszolt kereskedő, szolgáltató úgynevezett alávetési nyilatkozatot tesz, vagyis magára nézve kötelezőnek fogadja el a döntést. Alávetési nyilatkozat hiányában tehát a testület csak ajánlásként fogalmazhatja meg véleményét a panasz jogosságáról, illetve a vitarendezés módjáról, melynek betartása nem kötelező.

Az alávetési nyilatkozatot megteheti a vállalkozás a konkrét ügyben tett ilyen értelmű nyilatkozatával, vagy általános érvénnyel írásban, a székhelye szerinti békéltető testületnél, illetve valamennyi békéltető testületre kiterjedő hatállyal a Magyar Kereskedelmi és Iparkamaránál, utóbbi két esetben a mellékelt nyomtatvány felhasználásával is.

Joggal merül fel a kérdés, miért tegyen a kereskedő, szolgáltató alávetési nyilatkozatot, vállalva ezzel az esetleg számára hátrányos döntés teljesítésének kötelezettségét.

Azokban az országokban, ahol a hasonló vitarendező fórumoknak már évtizedes hagyományai vannak, egyre nagyobb számban ismerik fel a vállalkozók, hogy ez is a vásárlói bizalom elnyerésének, fokozásának egyik eszköze lehet. Azt sugallja, hogy a kínált termék, illetve szolgáltatás minősége minden szempontból kifogástalan, s ezért a vállalkozás hajlandó az esetleges vitarendezés módjára vonatkozó többletkötelezettséget is vállalni.

Az ilyen általános érvényű (minden ügyre kiterjedő) alávetési nyilatkozat megtételéről a vállalkozás kereskedelmi kommunikációjában a fogyasztókat tájékoztathatja, továbbá e vállalkozások jegyzékét honlapján közzéteszi a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, a békéltető testület, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.

Úgy gondoljuk érdemes megfontolni az általános alávetési nyilatkozat megtételében rejlő lehetőséget. Amennyiben e lehetőséggel élni kíván kérjük, hogy a túloldalon lévő nyilatkozatot kitöltve és aláírva - annak területi hatályától függően - jutassa el a székhelye szerinti megyei (fővárosi) kereskedelmi és iparkamara, vagy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara részére.

 

Amennyiben a békéltető testületekről bővebb információra van szüksége, érdeklődjön a megyei (fővárosi) kereskedelmi és iparkamaráknál, illetve látogassa meg a www.bekeltetes.hu honlapot.

 

 

 

                                                                            Üdvözlettel:

 

                                                                               

                                                                                                                                     

 

                                                                                Dr. Parragh László

                                                                                            elnök