Üdvözöljük a

BOKIK-BOSCH a megye szakképzéséért

honlapján!

-

Országos rendezvénynaptár

<< 2024 Április >>
KeSzeCsüSzoVa
1234567
891011121314
15161718192021
222324
25
262728
2930     

JOGSZABÁLYOK

MKIK Hírlevél

BOKIK-BOSCH a megye szakképzéséért

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara három éve kezdte pályaorientációs tevékenységét. A szakképzés átalakítása, a duális képzés bevezetése, a cégek egyre égetőbb szakember-utánpótlás hiánya arra ösztönözték a gazdasági kamarákat, hogy ezen a téren is átfogó feladatkört dolgozzanak ki. A szakmatanulás népszerűsítése, a kétkezi munkák presztízsének emelése, a lemorzsolódás csökkentése szerepel kitűzött céljaink között.

 

Az iskolákban és iskolán kívüli rendezvényeken is tartunk tájékoztatókat (osztályfőnöki órák, szülői értekezletek, pályaorientációs rendezvények, pályaválasztási kiállítás). Az úgynevezett elérő programokon a résztvevők megismerkedhetnek a duális képzés mibenlétével, a szakmatanulás előnyeivel, a tanulószerződés rendszerével, illetve a hiányszakmás ösztöndíjas juttatással is.

Mivel nincs rá mód, hogy minden érintetthez személyesen jussunk el, az írott-nyomtatott médiában és az online-webes felületeken is megjelennek a szakmatanulással kapcsolatos tudnivalók. Az újságban, a kamara honlapján, a facebook-on rendszeresen beszámolunk programjainkról, elérhetőségeinkről, pályaválasztással kapcsolatos határidőkről, teendőkről, eseményekről. Mindemellett két kiadványt szerkesztettünk, melyeket a megye minden általános iskolájába eljuttatunk. A Szakmatár az általános tudnivalók mellett az aktuális hiányszakmákat mutatja be, a Szakképzési útmutató pedig a nyolcadikosok számára tartalmaz fontos információkat a döntés megkönnyítéséhez, a szakképzési kínálat részletes ismertetése mellett.

 

Tevékenységeink közül a cég-, illetve üzemlátogatások szervezését emelnénk ki. A hetedikes és nyolcadikos diákoknak, kísérőiknek lehetőségük nyílik a megyénkben termelő, gyártó vállalatok felkeresésére. A bejárások során a látogatók egy-egy gyártási folyamatot tekinthetnek meg, a szakmákat valós környezetben láthatják, a termelés mellett a munkakörnyezetet is megismerhetik.  Mondhatjuk, hogy saját élményeken keresztül tapasztalhatják meg a duális képzés gyakorlati megvalósítását.

 

Fontosnak tartjuk, hogy a diákok interaktív foglalkozásokon is részt vehessenek. Igazi élményt jelent, ha valamit maguk alkothatnak, formázhatnak, esetleg szimulátoron tehetik próbára tudásukat, mérhetik képességeiket. A számukra szervezett, különböző szakmanépszerűsítő bemutatókon, versenyeken aktívan szerepelnek.

 

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Robert Bosch Energy & Body Systems Kft. között kezdettől fogva jó együttműködés alakult ki. A „Bosch osztályok” képzésének kialakításában, a tanulószigetek létrehozásában, majd a tanulószerződések kötésénél is kamarai szakértők, tanácsadók segítettek a megvalósításban. A beiskolázási kampány az első kamarai pályaorientációs évtől közös munka, évről-évre bővülő programsorozat.

A hetedikes általános iskolás tanulók körében tartott tájékoztatókkal kezdjük a pályaorientációs munkát, tavasszal. Idén is közel 30 iskola 680 diákjához jutottunk el személyesen. A kampány előtt számba vesszük a beiskolázási körzetet, majd az érintett iskolák értesítést kapnak a lehetőségekről. Az osztályfőnöki órákon, pályaválasztási szülői értekezleteken interaktív beszélgetés során kapnak a résztvevők információkat a szakmatanulás előnyeiről, tanulószerződésről, hiányszakmákról és az ehhez kapcsolódó ösztöndíjrendszerről, a vállalatról, a gyártósori gépbeállító szakmáról, képzésről, továbblépési-, karrierlehetőségekről. A kampány egy versennyel zárul, amelyre ötfős csapatok jelentkezését várjuk. A „Játék a Bosch-sal határok nélkül” elnevezésű vetélkedő egyre népszerűbb a diákok és tanáraik körében. Az első alkalommal 50fős versenyzői létszám idén 120főre bővült. A verseny szervezésének adminisztrációs hátterét (versenyzők toborzása, jelentkezések összesítése) és a résztvevők utazását (koordinálás, buszköltség) a kamara vállalta. A Bosch munkatársai a feladatok kitalálását, segítők delegálását, ajándékok prezentálását végzik. A diákok játékos, logikai, ügyességi feladatok megoldásával mérhetik össze tudásukat.

 

A Robert Bosch Energy & Body Systems Kft. nyitott a céglátogatások előtt is. Ebben az évben a pályaválasztást segítő pedagógusokra fókuszáltunk. Az érdeklődők a Bosch új tanműhelyében tájékozódhattak a már említett témák gyakorlati megvalósításáról.

A pályaválasztási kiállításokon elért közös eredményünk volt a „cégek utcájának” kialakítása. A kamara helyi cégei számára lehetőség nyílt, hogy bemutatkozzanak, bemutassák a gyakorlati képzés színhelyeit. A Bosch rendkívül attraktív standjával sok tanuló érdeklődését keltette fel a szakképzés iránt.

 

A 2015. évi közös beiskolázást segítő tevékenységeket pályaorientációs tábor szervezésével bővítettük. A tavaszi osztályfőnöki órákon kezdtük a tábor népszerűsítését, felmértük az igényeket. A toborzás során a kamarai regisztrációs hátteret is segítségül hívtuk, plakátokat vittünk, jelentkezési lapokat küldtünk az érintett tankerületekhez, intézményvezetőkhöz. A turnusok (egy hét – öt nap) összeállításánál szakmai és szabadidős programokat egyaránt szerveztünk. A délelőtt folyamán a nyelvi órák, „technika órák”, önismereti foglalkozások, céglátogatás a Bosch tanműhelyében zajlottak. Délután kötetlenebb formában, a Justitia VSE Sports Club területén, Mályiban folytatódott. A gyerekek megtanulták a vitorlások részeit, összeszerelését, vízre bocsátását, szétszerelését; egyszóval játékos tanulás részesei lehettek. A két turnus 2015. június22 - június 26. és 2015. július 20 - július 24. között valósultak meg több mint 20 résztvevővel.

A programjaink résztvevőivel folyamatosan tartjuk a kapcsolatot, elektronikus vagy személyes formában. A szakképzéssel az életpályánk bármelyik szakaszán kapcsolatba léphetünk, a kamarai szerepvállalások kapcsán, vagy a vállalat munkaerő igényeihez igazodva fontos a pontos tájékoztatás-tájékozódás.