Üdvözöljük a

Építőipari ellenőrzés 2011

honlapján!

-

Országos rendezvénynaptár

<< 2024 Április >>
KeSzeCsüSzoVa
1234567
8910111213
14
15161718192021
22232425262728
2930     

JOGSZABÁLYOK

MKIK Hírlevél

Építőipari ellenőrzés 2011

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2009. október 1-től vezeti a kötelezően elrendelt építőipari kivitelezői nyilvántartást.

 

Az építőipari szerződések megkötése előtt érdemes tájékozódni, hogy a kiválasztott vállalkozás szerepel-e a nyilvántartásban, és rendelkezik-e az elvégzendő feladat szerinti  tevékenységi körre kivitelezési jogosultsággal. Amennyiben a vállalkozó alvállalkozót kíván foglalkoztatni,  akkor épületépítési projekt szervezésére való regisztrációval kell rendelkezni. A vállalkozásoknak érdemes az alvállalkozójukat és ellenőrizni, hogy regisztráltak-e az építőipari kivitelezői nyilvántartásba.

 

A számla kifizetéseknél a támogató szervezetek ellenőrizhetik az építőipari regisztrációban való szereplést !!!!!!

 

A vállalkozó kivitelezői nyilvántartás nyilvános, az bárki számára az Interneten keresztül, az MKIK honlapjáról (www.kivreg.hu, www.mkik.hu), és a területi kamarák honlapjáról elérhető.

 

A nyilvántartás két részből áll, egyrészt tartalmazza a nyilvántartásba vett – érvényes nyilvántartási számmal rendelkező – vállalkozásokat (a nyilvántartási számuk hatályának időtartamával), másrészt azoknak a szolgáltatóknak a névjegyzékét – az eltiltás indokának megnevezésével –, amelyeknek a vállalkozó kivitelezői tevékenység folytatását az építésfelügyeleti hatóság, vagy az MKIK jogerősen megtiltotta.

 

Üzletszerű gazdasági tevékenységként építőipari kivitelezési tevékenységet az folytathat, 

  • akinek az építőipari kivitelezői tevékenység a tevékenységi körei között szerepel, továbbá
  • kivitelezési tevékenységhez alkalmas székhellyel, illetve telephellyel rendelkezik,
  • aki rendelkezik az általa folytatott kivitelezési tevékenységi körének megfelelő szakképesítéssel, vagy legalább egy – vele tagsági, alkalmazott, vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban álló, ilyen szakképesítéssel rendelkező szakmunkással és
  • az építési hatósági engedélyhez kötött tevékenységek folytatása esetén felelős műszaki vezetői feladatok ellátására alkalmas személyt alkalmaz munkaviszonyban, tagsági, vagy megbízási jogviszonyban.

Minden vállalkozó kivitelezői tevékenységet folytatni kívánó vállalkozás és egyéni vállalkozó köteles az erre irányuló szándékát a vállalkozó kivitelezői névjegyzéket vezető Magyar Kereskedelmi és Iparkamarához bejelenteni.

 

Aki nem rendelkezik szakképesítéssel rendelkező szakmunkással és alvállalkozóval kívánja a munkát elvégeztetni annak is regisztrálni kell, az a TEÁOR 4110 Épületépítési projekt szervezése , megnevezésű tevékenységi kört választhatja.

 

 A vállalkozások az ügyfélkapunk keresztül elektronikusan, vagy a kamarai honlapokon szereplő elektronikus nyomtatvány kitöltése és cégszerű aláírása után, postai úton nyújthatják be regisztrációs kérelmüket az MKIK Építésügyi Regisztrációs Iroda – 1055 Budapest, Kossuth L. tér 6-8. címre, vagy személyesen is benyújthatják valamennyi területi kereskedelmi és iparkamara ügyfélszolgálatán.  A bejelentést követően, az esetleges változás bejelentési kérelmüket ugyan ezen űrlap felhasználásával tehetik meg.

 

Az építőipari nyilvántartási regisztrációs számot fel kell tüntetni:

1.      az építési munkaterületen, a közterületről jól látható helyen elhelyezett táblán fel kell tüntetni többek között a fővállalkozó kivitelező megnevezését és nyilvántartási számát

2.      az építési napló alvállalkozókról vezetett nyilvántartási részében

3.      az építésfelügyeleti hatósághoz küldendő előzetes bejelentésben közölni kell a fővállalkozó és az alvállalkozók regisztrációs számát.

Az építőipari regisztrációk ellenőrzése 2011. évben is folytatódik, ezért felhívjuk az építőipari vállalkozások figyelmét, hogy tevékenységüket a regisztrációban engedélyezetteknek megfelelően végezzék.

 

 

                                                                                     dr. Deme Lászlóné

                                                                                         jogi képviselő