Üdvözöljük a

Gazdálkodó szervezetek kötelező kamarai regisztrációja

honlapján!

-

Országos rendezvénynaptár

<< 2024 Július >>
KeSzeCsüSzoVa
1234567
891011121314
15161718192021
22
232425262728
293031    

JOGSZABÁLYOK

MKIK Hírlevél

Gazdálkodó szervezetek kötelező kamarai regisztrációja

Tájékoztató
a
gazdálkodó szervezetek kötelező regisztrációjáról
és a
kamarai hozzájárulás megfizetéséről

 

kotelezo_kamarai_hozzajarulas

 

Az Országgyűlés 2011. november 21-én elfogadta az egyes adótörvények és az azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, amely tartalmazza a gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény módosítását.

A kamarai törvény módosítása három lényeges változást tartalmaz:

 

2012. január 1-től életbelépő új rendelkezések alapján a gazdálkodó szervezetek kötelesek

 

-          kamarai nyilvántartásba vételüket kezdeményezni,

-          a kamarai közfeladatok ellátásához évente 5.000,- Ft kamarai hozzájárulást fizetni (a hozzájárulás összege önkéntes kamarai tagok esetén levonható a tagdíjból),

-          a Kamara pedig köteles részükre a törvényben meghatározott szolgáltatásokat (tanácsadás gazdasági, pénzügyi, adózási, hitelhez jutási kérdésekben; üzleti partnerkeresés és pályázatfigyelés) térítésmentesen nyújtani.

 

A törvénymódosítás nem érinti az agráriumot, vagyis a fő tevékenységként mezőgazdasági tevékenységet folytató vállalkozásokra, a mezőgazdasági termelőkre és az agrárkamarákra nem terjed ki a hatálya.

 

További kivételt az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény 2.§ (2) bekezdése állapít meg, mely szerint a magán-állatorvosi, az ügyvédi, az egyéni szabadalmi ügyvivői, a közjegyzői és az önálló bírósági végrehajtói tevékenységet folytatók szintén nem kötelesek nyilvántartásba vételüket kezdeményezni.

 

Lényeges továbbá, hogy a kamarai tagság továbbra is önkéntes marad, így a regisztrált vállalkozások nyilvántartásba vételükkel nem válnak kamarai taggá.

 

A törvény hatálybalépését követően létrejövő egyéni és társas vállalkozások a bejegyzésüket követő 5 napon belül, a már működő vállalkozások pedig a hatálybalépést követő 60 napon belül, legkésőbb 2012. március 1-ig kötelesek a székhely szerinti területi kereskedelmi és iparkamaránál a nyilvántartásba vételüket kezdeményezni.

A regisztráció megtörténte után adatot szolgáltatni csak változás esetén kell (ez díjmentes), azonban az éves kamarai hozzájárulást minden év március 31-ig kötelező megfizetni.

 

A bejelentés módja

 

I. A gazdálkodó szervezetek regisztrációjának leghatékonyabb módja az Internetes regisztráció:

Ennek főbb lépései:
1)    A program elindításához erre a szövegre kell kattintani
2)    A kötelezően kitöltendő adatok beírása
3)    Az önkéntesen megadható adatok esetleges kitöltése
4)    Az utolsó oldalon a „A beküldendő regisztrációs lap letöltése”–re kattintva a kitöltött adatlap letöltése

        (PDF formátum) Amennyiben még nem rendelkezik PDF olvasó programmal, az ingyenes

        Adobe Reader ide kattintva tölthető le
5)    Nyomtatás a megjelenő PDF-ből a saját számítógépén
6)    Cégszerű aláírás
7)    A nyomtatvány beküldése az adatlapon megjelenő kamarának a következő módok egyikén:
        a)    postai úton
        b)    az aláírt adatlap lapolvasása után e-mail mellékletként
        c)    telefax készüléken
8)    El kell utalnia az 5.000,- Ft-os kamarai hozzájárulást az adatlapon megjelenő számlaszámra

Az utalás közleményébe be kell írnia az adószámát és a „kamarai hozzájárulás” szöveget.

Kérjük, hogy valós adatokkal töltse ki az elérhetőségi adatok, illetve a kapcsolattartó E-mail címét, mert ezen értesítjük önt az eredményről, illetve a későbbi online adatmódosításhoz is ezek az adatok szükségesek.

Néhány jó tanács a program használatához:
- A mezők egy részét a program formailag és tartalmilag ellenőrzi. Ha hibásnak találja, pirossal kiírja a hibát, és meg is jelöli a hibás adatot.
- Az ablakok előtt levő kék „i” betű fölé húzva az egeret az adott adat kitöltésével kapcsolatos információkat tudhatjuk meg.

 

II. Amennyiben valamilyen okból nem sikerül az on-line regisztráció:

 

A vállalkozások a kamarai honlapokról kinyomtatható adatlap kitöltésével és cégszerű aláírás után postai úton, a székhely szerint illetékes területi kereskedelmi és iparkamarához címezve, illetve személyesen, a székhely szerint illetékes kamarák ügyfélszolgálati irodáiban nyújthatják be regisztrációs kérelmüket.

Az adatlap kötelező és önkéntesen megadható adatokból áll, a nem kötelező jelleggel megadható adatok közlése a regisztrációs szám kiadását nem befolyásolja, de a közölt adatok valódiságáért az adatközlő felel.

Az adatlap kitöltését szintén a honlapokon elérhető kitöltési útmutató segíti.

A területi kereskedelmi és iparkamarák ügyfélszolgálati irodái elérhetőségéről és nyitva tartásáról a kamarai honlapokon tájékozódhat.

A benyújtott nyilvántartásba vételi kérelmek csak az 5.000,- Ft-os kamarai hozzájárulásnak a területi kereskedelmi és iparkamara erre a célra elkülönített bankszámláján (a BOKIK esetében: a Budapest Banknál vezetett 10102718-01680500-02003001) történő jóváírást követően teljesíthetők. Az összeg átutalásánál a közlemény rovatba feltétlenül kérjük feltüntetni a kérelmező adószámát és a „kamarai hozzájárulás” szöveget.

A banki átutalás mellett lehetőség van az ügyfélszolgálatokon történő készpénz-befizetésre is.

 

A kérelmező a nyilvántartásba vételről e-mail cím birtokában a területi kereskedelmi és iparkamarától elektronikus értesítést kap, amely tartalmazza a vállalkozás kamarai regisztrációs számát, valamint azt, hogy az 5.000,- Ft-os kamarai hozzájárulást is megfizette. A hozzájárulásról számla nem készül, az a banki bizonylat, illetve befizetési pénztárbizonylat alapján elszámolható.

 

A vállalkozások kamarai nyilvántartása legkésőbb 2012. június 1-től nyilvános, az az interneten, az MKIK és a területi kereskedelmi és iparkamarák honlapjáról szabadon elérhető.

 

Amennyiben további kérdése van, vegye fel a kapcsolatot telefonon vagy elektronikus levélben a területileg illetékes iparkamarával.

 

Köszönjük, hogy regisztrációjával hozzájárul ahhoz, hogy olyan kamarai nyilvántartás jöhessen létre, amely szándékaink szerint javítja az üzleti forgalom biztonságát, a vállalkozások és a kormányzat számára egyaránt hasznosítható információkkal tud szolgálni.

 

FELHÍVJUK A KAMARAI TAGOK SZÍVES FIGYELMÉT, HOGY A  REGISZTRÁCIÓ SZÁMUKRA IS KÖTELEZŐ!

 

Önkéntes kamarai tagjainknak, akik adott évben, március 31-ig megfizették a kamarai hozzájárulást, az 5.000 Ft-ot a végelszámoló számlájukon jóváírjuk.