Üdvözöljük a

Újabb enyhítések a védekezésben

honlapján!

-

Országos rendezvénynaptár

<< 2024 Július >>
KeSzeCsüSzoVa
1234567
891011121314
15
16
1718192021
22232425262728
293031    

JOGSZABÁLYOK

MKIK Hírlevél

Újabb enyhítések a védekezésben

Megjelent a Magyar Közlönyben a május 18-tól (hétfő) hatályos védelmi intézkedéseket tartalmazó kormányrendelet. A vidékre és Budapestre vonatkozó szabályok is megtalálhatók honlapunkon.

Május 18-án (hétfő) a következő intézkedések lépnek hatályba

  • Már a vendéglátóhelyek (az étteremben, a kávézóban, a cukrászdában, a büfében, a presszóban) belső zárt terében is megengedett a tartózkodás, a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása.
  • A vendéglátó üzlet belső (zárt) részében a) az ott dolgozók – a vendégek által látogatható területen – kötelesek a szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) viselni, és b) a védelmi intézkedésekről szóló rendelet szerinti védőtávolság betartása kötelező.
  • A szabadtéren lévő játszótér nyitva tarthat és látogatható.
  • A kereskedelemről szóló törvény szerinti szálláshely fogadhat vendéget, és a vendégek számára az ott tartózkodás megengedett.
  • A szálláshelyen üzemeltetett vendéglátó helyiségekre a vendéglátó üzletekre vonatkozó szabályok irányadóak. Vagyis ezek zárt terében szintén lehet tartózkodni.


A védekezés ezen szakaszában is hatályban marad a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben a védőeszközök kötelező viselésére, a távolság betartására, valamint az életkorhoz kötődő idősávok figyelembevételére vonatkozó szabályozás. (Azok, akik megszegik a továbbra is érvényben levő szabályokat, szabálysértést követnek el, velük szemben a rendőrség fel fog lépni.)

Június 1. után:

  • A temetést, valamint a házasságkötést követő családi rendezvény megtartható, ha a résztvevők száma nem haladja meg a 200 főt.
  • A házasságkötés és a házasságkötést követő családi rendezvény vendéglátó üzletben, valamint szálláshelyen is megtartható, és azon zenés szolgáltatás biztosítható.
  • A családi rendezvény során a védelmi intézkedésekről szóló rendelet szerinti védőtávolság betartása kötelező.

A települési önkormányzat polgármestere felhatalmazást kap, hogy a vendéglátóhelyek közterület használatának elősegítésére, akár a rendelkezésre bocsájtott közterületek méretének növelésével, intézkedést tegyen.