Üdvözöljük a

Export hírlevél

honlapján!

-

Országos rendezvénynaptár

<< 2024 Április >>
KeSzeCsüSzoVa
1234567
891011121314
15
16
1718192021
22232425262728
2930     

JOGSZABÁLYOK

MKIK Hírlevél

Export hírlevél

Az elmúlt hetek legfontosabb exporttal kapcsolatos híreit találhatják meg az érdeklődők az összefoglalóban.

 

 

Export Hírlevél

 

 

 

AZ EXPORT NÖVELÉSÉÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁRSÁG

EXPORTFEJLESZTÉSI KOORDINÁCIÓS FŐOSZTÁLY

exportkoord@mfa.gov.hu

+36 1 458 1686

 

Kiemelt hírek

Magyar-üzbég tárcaközi szándéknyilatkozat a „Magyarországi gyógyszerek egyszerűsített regisztrációjáról”

November 19-én, Taskentben aláírásra került a „Magyarországi gyógyszerek egyszerűsített regisztrációjáról” szóló tárcaközi Együttműködési Szándéknyilatkozat.  A megállapodás gazdaságdiplomáciai sikernek tekinthető, amely megkönnyíti a magyar gyógyszergyártók üzbegisztáni tevékenységét, lehetővé téve a Magyarországon előállított és regisztrált gyógyszerek egyszerűsített piacra jutását. Ösztönzi továbbá a kölcsönös előnyös együttműködés fejlődését, és hosszú távon biztosítja a lakosság hatékony, jó minőségű és biztonságos gyógyszerekkel történő ellátását.


Madárinfluenza kapcsán bevezetett importtilalom feloldása a Fülöp-szigeteken

A Fülöp-szigeteki agrárminiszter 2020. december 1-i dátummal, (Memorandum Order No. 67. Series 2020) feloldotta a 2020 februárja óta érvényben lévő baromfihúsra vonatkozó tiltó rendeletet, amelynek értemében a magyarországi exportőrök újra szállíthatnak az államba.


Nemzeti Exportvédelmi Program keretének bővítése

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a HEPA közreműködésével meghirdetett Nemzeti Exportvédelmi Program keretösszege további 51,1 milliárd forinttal bővült.

A Program Külpiaci Növekedési Támogatás pillére külföldi beruházások megvalósításához biztosított közel 23 milliárd forintot, azonban már az október 7-ével záródó első elbírálási szakaszban látszott, hogy jelentős érdeklődés mutatkozik a pályázat iránt. Az első elbírálási szakasz lezárásáig 82 vállalkozás véglegesítette pályázatát, összesen 124,2 milliárd forint támogatási igényt jelezve. A pályázat benyújtásának határidejéig, december 7-ig további 75 pályázat került benyújtásra, melyek forrásigénye meghaladta a 82,4 milliárd forintot. Annak érdekében, hogy minél szélesebb kör vehesse igénybe a támogatást, a Kormány a pályázat 50 milliárd forinttal való bővítéséről döntött.

A Program másik pillére, a hazai vállalkozások nemzetközi piacon történő megjelenésének támogatását szolgáló, Külpiacrajutási Támogatás már a meghirdetés napján felfüggesztésre került. Ez idő alatt 112 cég tudta sikeresen befejezni a pályázati folyamatot, majd az értékelést követően 46 pályázó részesült támogatásban. A Külgazdasági és Külügyminisztérium további 1,1 milliárd forint átcsoportosításáról döntött 2020 novemberében, így a Külpiacrajutási Támogatás keretében további 36 vállalkozás juthatott forráshoz.


Kacsa- és libamáj thaiföldi importengedélyének meghosszabbodása

A thai Állategészségügyi Hatóság arról tájékoztatta Bangkoki Nagykövetségünket, hogy a 2017. október 20-án három évre megszerzett kacsa- és libamáj, valamint napos csibe és keltető tojás kereskedelmére vonatkozó magyar importengedély határozatlan időre meghosszabbodik, ameddig a koronavírus helyzetre tekintettel új audit lefolytatása nem lehetséges.


Exportakadémia 2020 – Naprakész tudás és információ az exportőrök versenyképességéért

 

A 2020-as év egyik legnagyobb újításaként a HEPA Exportakadémia Képzési és Fejlesztési Igazgatósága – a megváltozott körülményekhez igazodva – teljes képzési portfólióját a digitális oktatási térben tette elérhetővé. A HEPA Exportakadémia célul tűzte ki, hogy az üzleti válság idején az üzleti újratervezéshez szükséges online tudásanyagok és információk megosztásával támogassa partnereit, elsősorban webináriumok szervezésével. Mindemellett az e-learning felület is kiegészült az aktuális helyzetre reagáló témakörökkel.

Bővebben:

https://hepa.hu/hirek/Exportakademia-2020-Naprakesz-tudas-es-informacio-az-exportorok-versenykepessegeert

https://elearning.hepa.hu/

https://www.youtube.com/channel/UCme2tz608AoMqlmlkcicOug

 

Exportsikerek

30 millió forint értékű magyar tőkebefektetés Kenyában

Három éves előkészítő munka után megvalósult az első magyar közvetlen tőkebefektetés Kenyában. A magyar ACPM IT Tanácsadó Kft., a kenyai Strathmore Egyetem és a szintén kenyai BCK Ltd közötti együttműködés keretében 2020. november 6-án ünnepélyes keretek között átadták az egyetem épületében kialakított kibervédelmi központot, a TAI SOC-ot. A közel 30 millió forint értékű beruházás keretében informatikai szakemberek továbbképzésére és alkalmazására is sor került a kelet-afrikai országban. 


A Hell energiaitalok indiai piaci sikerei

A Hell Energy Magyarország Kft. három éve kezdte meg az indiai piacra lépési erőfeszítéseket, és az engedélyek beszerzése, az export előkészítése kettő évet vett igénybe. Ez idő alatt létrehoztak egy saját tulajdonú céget Mumbai egyik elővárosában, amely az energiaitalok importőre. Tavaly 6 millió palackot adtak el, idén – részben a pandémiának köszönhetően, amely az ilyen típusú, normál élelmiszerboltokban árusított fogyasztási cikkek forgalmát megnövelte – eladásaikat megháromszorozták. Ezzel az energiaitalok ugrásszerű fejlődés előtt álló, jelenleg viszont még erősen korlátozott indiai piacán a magyar Hell Energy már az egyik legnagyobb beszállító.


Sikeresen terjeszkednek Belaruszban a magyar borászatok

 

A HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség és Magyarország Minszki Nagykövetsége szoros együttműködésének köszönhetően 2020 novemberében magyar borászatok termékei jelenhetnek meg a belorusz piacon. A közös munka eredményeként az Ital Magyarország Kft.-től és a RoyalSekt Zrt.-től szállít be magyar borokat és pezsgőket a Belarusz Köztársaság egyik legnagyobb a vámért, logisztikáért és az import-kereskedelemért felelős cége, a RUE Beltamozhservice.

Bővebben

 

Kiemelt események

Nemzetközi magyar siker a Müncheni Főkonzulátus által szervezett müncheni elektronikai startup program révén

A müncheni Főkonzulátus az Electronica nemzetközi szakvásárhoz kapcsolódó, a hazai kkv-ék globális értékláncokba történő bekapcsolódását elősegítő programot valósított meg, támogatva ezáltal 4 hazai startup, nevezetesen az AXS Motionsystem (ergonómiai értékelő rendszer), az E-fásli (önfejlesztő) hőterápiás eszköz, a Pix VR Training (virtuális tréning) és a SKART Unique Electric Motorcycles (e-motorkerékpár) külpiacra történő jutását. A versenyen két magyar cég végzett dobogós helyen és nyert értékes ajándékot, az AXS Motionsystem Kft. első, míg az e-Fásli Kft, harmadik helyezést ért el.


Soft Land Expo: USA Edition (SLEUSA) – tudásmegosztó és kapcsolatépítő rendezvény, a Continest sikerével

2020. október 27-28-án került megrendezésre a kiemelkedő szakmai ismereteket és kapcsolatteremtési lehetőséget biztosító online startup támogatási és exportösztönzési esemény (EXPO). A rendezvény 24 órán keresztül tette lehetővé cégek számára az USA piacra történő belépés kapcsán tematikus előadások megtekintését, partnerkeresést, valamint pitch versenyen való részvételt. A rendezvényen a New York-i Főkonzulátus TéT és KGA együttműködésben több területen is megjelent. Egyrészt kiállítóként népszerűsítette hazánkat, másrészt előadóként hívta fel a figyelmet Magyarországra, mint befektetési célpontra, emellett biztosította 4 magyar vállalat megjelenését a kiállítási felületen, valamint elősegítette három magyar cégnek a pitch versenyen való részvételét. A nemzetközi pitch verseny rendkívüli sikerrel zárult, ugyanis mindhárom résztvevő magyar cég előkelő helyen végzett. Az első helyet a Continest, a harmadik helyet a Motiviv és a negyedik helyet a Blackbelt érte el közel harminc versenyző közül.  


A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a nigériai kamarával

2020. november 19-én a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a Nigerian Association of Chambers of Commerce, Industry, Mining and Agriculture együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá Abujában, így a két köztestületi kamara írásban is kifejezte elkötelezettségét a két ország közötti gazdasági és üzleti kapcsolatok élénkítése iránt. A magyar kormány által tavaly kidolgozott Afrika Stratégia kiemelt figyelmet szentel Nigériának; Afrika legnagyobb gazdasága önmagában is jelentős, 200 milliós piac, amely kiváló belépési lehetőséget kínál a magyar vállalkozások számára az egész ECOWAS térség, valamint – a 2020. november 12-én ratifikált afrikai szabadkereskedelmi egyezmény révén  az egész kontinens felé.

 

A HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség hírei

Baku-Budapest nemzetközi piacra lépési együttműködés indul az innovatív vállalkozások támogatására

 

Együttműködési megállapodást írt alá a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség, a Startup Campus magyar inkubátor, az Azerbajdzsáni Innovációs Ügynökség és a Turan Trade azeri üzletfejlesztési cég.

Bővebben


További támogatás a magyar vállalkozások szerb beruházásaiban

 

A HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség 2020. november 30-án Belgrádban folytatott tárgyalást Tomislav Momirović szerb építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszterrel Joó István helyettes államtitkár vezetésével és a Nyugat-Balkán Beruházási Támogatás keretében nyertes vállalkozások vezetőinek részvételével.

Bővebben


Rendhagyó magyar megjelenés az idei Kínai Nemzetközi Import Expón

 

A COVID-19 járvány következtében a 2020. november 5-10. között Sanghajban megrendezett Kínai Nemzetközi Import Expón (CIIE) már tradicionálisnak számító magyar nemzeti megjelenést a megváltozott körülményekhez alkalmazkodva a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség új, innovatív alapokra helyezte. A november 6-9. között online és offline platformon megrendezett eseménysorozatnak köszönhetően a világszínvonalú magyar termékek és a hazai versenyképes vállalatok személyes jelenlét nélkül is eljuthattak a kínai fogyasztókhoz.

Bővebben


Bajor-magyar online üzleti fórum a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség szervezésében

 

2020. november 5-én a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Magyarország Müncheni Főkonzulátusával és a Nemzeti Befektetési Ügynökséggel együttműködésben, a Wirtschaftbeirat Bayern támogatásával és a bajor kereskedelmi és iparkamarák közreműködésével bajor-magyar online külgazdasági fórumot és online üzletember találkozót szervezett.

Bővebben

 

A Magyar Export-Import Bank hírei

EXIM Kárenyhítő Hitelprogram

A december 9-i adatok alapján a Kárenyhítő Hitelprogram keretében eddig 937 vállalkozástól mintegy 365 milliárd forint értékben fogadott be kérelmeket az EXIM, amelyeknek 88%-a pandémiás helyzet miatt kialakult likviditási nehézségek áthidalását szolgáló forgóeszköz-finanszírozási igény; a folyósított állomány pedig elérte a 217 milliárd forintot. A COVID-19 járvány gazdasági kárenyhítését szolgáló hitelprogramra kérelmet benyújtó cégek 2019-ben összesen 1 578 milliárd forint exportforgalmat bonyolítottak és 71 ezer főt foglalkoztattak. 82,4%-uk a KKV szektorból érkezett, iparágukat tekintve pedig döntő többséget képvisel a feldolgozóipar (63%), továbbá meghatározó még a kereskedelem (15%), valamint a szállítmányozás, logisztika (10%) részaránya. Földrajzilag az erősen iparosodott Budapest, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megye dominál, a kérelmek felével.

A befogadott kérelmet benyújtó vállalkozások 49%-a korábban nem használta az EXIM szolgáltatásait és ezen - új ügyfélnek minősülő - vállalkozások 90,7 %-a KKV.

Az eddigi statisztikák alapján a programban résztvevő legkisebb cég éves nettó árbevétele nem érte el a 100 millió forintot, míg a legnagyobb vállalkozás közel 500 milliárdos bevételt termel évente. Az eddig folyósított legnagyobb hitel egy 15,3 millárd forint összegben folyósított forgóeszközhitel, míg a legkisebb egy 2,6 millió forint értékben, beruházási céllal nyújtott lízing refinanszírozás.

Az EXIM Kárenyhítő Hitelprogram az MNB és az ITM statisztikái alapján is a második legkeresettebb Hitelprogram a Gazdasági Akciótervben, amellyel hatékonyan tudjuk elérni az export értékláncban résztvevő vállalkozásokat, kiemelten a KKV szegmensben.


Elindul az EXIM Export Expert Blogja

Az EXIM egy új kommunikációs csatornát indított annak érdekében, hogy a hazai vállalkozásokat segítse az exporttevékenységhez, külpiaci terjeszkedéshez kapcsolódó fontos ismeretek elsajátításában informálja a gazdaság szereplőit az EXIM tevékenységéről, valamint az azt körülvevő nemzetközi, exporthitel-ügynökségi közeggel kapcsolatos hasznos és fontos tudnivalókról. A novemberben útjára indult, heti egy-két alkalommal frissülő csatorna az Export Expert Blog nevet kapta; ahol a rövid, informatív bejegyzések olyan alapfogalmakkal ismertetik meg az olvasót, mint az ECA, az OECD, az export-finanszírozás, az ország- vagy vevőkockázat.

Az exportra szakosodott szócikkek magyar és angol nyelven is olvashatóak az EXIM weboldalán.

 

Üzleti lehetőségek

Nemzetközi üzleti és befektetési lehetőségek

 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium 82 országra kiterjedő külgazdasági attasé hálózatával szoros együttműködésben a HEPA folyamatosan feltérképezi a nemzetközi piacokon fellelhető aktuális tendereket, befektetési lehetőségeket, valamint különböző külpiaci eseményeket és fórumokat. 

Bővebben

 

Hírösszefoglalók, információs anyagok

A koronavírus gazdasági és kereskedelmi hatásai

 

A HEPA összeállította a koronavírus gazdasági és kereskedelmi hatásait bemutató hírösszefoglalót, melyet szakértő munkatársaink kéthetente készítenek el partnereink naprakész és friss információkról való tájékoztatása érdekében.

Bővebben


Exportpiacok és a korona-válság

 

A külgazdasági attasék és a HEPA regionális partnerirodák 121 ország COVID-helyzetéről készítettek információs anyagokat. Az országlapok 7 témakörben mutatják be a nemzetközi piacok helyzetét, külön kitérve az exportlehetőségekre és a nyitott nemzetközi tenderekre.

Bővebben