Üdvözöljük a

Élelmiszerbiztonság

honlapján!

-

Országos rendezvénynaptár

<< 2024 Március >>
KeSzeCsüSzoVa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
29
3031

JOGSZABÁLYOK

MKIK Hírlevél

Élelmiszerbiztonság

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felhívást adott ki, amelyben az Európai Bizottság közleményét ismerteti. A téma a bambusz és műanyag alapanyagok együttes használatával előállított - illegálisa piacon lévő - termékek kivonása.

A közlemény a következő linken érhető el: https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/safety/docs/cs_fcm_meeting-ind_20200623.pdf

Az utóbbi években egyre több olyan élelmiszerrel érintkező anyag és tárgy kerül forgalomba, amelyek műanyagból (általában melaminból) készülnek, és amelyekhez bambuszt és/vagy más „természetes alapú” anyagot adnak.

Azon anyagokra és tárgyakra, amelyek szerkezeti alkotóeleme műanyag és adalékként őrölt bambuszt vagy más hasonló összetevőt tartalmaznak, az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő műanyagokról és műanyag tárgyakról szóló 10/2011/EU bizottsági rendelet (továbbiakban: rendelet) előírásait kell alkalmazni. A rendelet értelmében csak az engedélyezett anyagok uniós jegyzékében szereplő, a rendelet I. mellékletében felsorolt anyagokat - beleértve az adalékanyagokat - szabad műanyag rétegekben és tárgyakban felhasználni. A bambusz ezen listában nem szerepel. A fentiekre tekintettel ezen termékek jelenleg illegálisan vannak a piacon, amelyeket a forgalmazóknak azonnali hatállyal kli kell vonni a piacról, valamint további behozatalukat be kell szüntetni. Ez az unió minden tagállamára nézve kötelező, így másik tagállamba való forgalmazás sem lehetséges.

A NÉBIH a csatolt felhívást követő 3 hónap elteltével kiemelt figyelmet fog fordítani a fentiek ellenőrzésére. Amennyiben szabálytalanságot tapasztalnak eljárást indítanak a forgalmazóval szemben.

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban további kérdés merülne fel azt az fcmhu@nebih.gov.hu e-mail címre várja NÉBIH.

Csatolt állományok: