Üdvözöljük a

2019. évfolyam 6. szám

honlapján!

-

Országos rendezvénynaptár

<< 2024 Április >>
KeSzeCsüSzoVa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29
30     

JOGSZABÁLYOK

MKIK Hírlevél

2019. évfolyam 6. szám

 

HÍRLEVÉL

 
   
 

KÖZÉRDEKŰ BEJELENTÉSEK ANONIM KEZELÉSE

 
  A közérdekű bejelentések – alapvető jogok biztosa általi - intézését a panaszokról és a közérdekű bejelentésekről szóló 2013. évi CLXV. törvény, valamint az alapvető jogok biztosáról szóló 2011. évi CXI. törvény szabályozza. 

A közérdekű bejelentés olyan körülményre hívja fel a figyelmet, amelynek orvoslása vagy megszüntetése a közösség vagy az egész társadalom érdekét szolgálja. A bejelentés javaslatot is tartalmazhat. A közérdekű bejelentések tárgya rendkívül szerteágazó lehet, így például a környezetszennyezéstől kezdődően, az adózás területen át a korrupcióig, szinte minden területet magában foglalhat.

A közérdekű bejelentések anonim jellegének biztosítása érdekében jött létre a közérdekű bejelentések megtételére szolgáló elektronikus rendszer.

A rendszer az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának (AJBH) honlapján érhető el. Lehetőséget biztosít az ügyfélkapu igénybevételével, illetve az e nélkül történő közérdekű bejelentés megtételére. A bejelentést és annak mellékleteit – kérelem esetén mindezek anonim kivonatát – az AJBH továbbítja az annak vizsgálatára hatáskörrel rendelkező szervhez (eljáró szerv), amelynek 30 napja van a bejelentés vizsgálatára.

A rendszer által automatikusan generált – betű és számkombináció alapú – ügyazonosító és a bejelentéskor – a bejelentő által - megadott jelszó használatával tudja a bejelentő ügye állását követni. A vizsgálat eredményéről szóló tájékoztatás a fent említett azonosítók használata mellett a honlapon ismerhető meg, illetve kérés esetén a biztos levélben is megküldi azt. 

A bejelentőnek lehetősége van arra is, hogy az eljáró szerv által, a közérdekű bejelentés kivizsgálása érdekében lefolytatott eljárás felülvizsgálatát kérje, ha a vizsgálat eredményével nem ért egyet, álláspontja szerint az eljáró szerv a közérdekű bejelentést nem vizsgálta ki teljeskörűen, illetve az eljárásra jogosult szerv a bejelentést megalapozatlannak nyilvánítja. A felülvizsgálat során a biztos azt vizsgálhatja, hogy a bejelentés kapcsán a hatóság megtett-e mindent szükséges lépést, az előírt határidőket betartotta-e, továbbá, hogy eljárása során az alapvető jogokkal összefüggő visszásság megállapítható-e. 

A témában további érdekességeket olvashat az alábbi linkre kattintva:  

További információkért látogasson el a korrupciomegelozes. kormany. hu oldalra: