Rendelet az élelmiszer-vállalkozás működéséhez szükséges szakképesítésekről
Az agrárminiszter 34/2018. (XII.3.) AM rendelete az élelmiszer-vállalkozás működéséhez szükséges szakképesítésekről
Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 76. § (2) bekezdés 40. pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 94/2018. (V.22.) Korm. rendelet 79. § 3. pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:
1. § (1) E rendelet hatálya az élelmiszer-előállítási tevékenységet végző élelmiszer-vállalkozásra terjed ki.
(2) E rendelet hatálya nem terjed ki
a) a feldolgozatlan termékek termelésével kapcsolatos tevékenységre és az azt folytató élelmiszer-vállalkozásra;
b) az élelmiszer és a vendéglátó-ipari termék szállítására, valamint a szállítást végző élelmiszer-vállalkozásra;
c) az alacsony élelmiszerbiztonsági kockázatú, hűtést nem igénylő élelmiszer csomagolására és az alacsony élelmiszerbiztonsági kockázatú, hűtést nem igénylő csomagolt élelmiszerek raktározására, valamint az ezeket folytató élelmiszer-vállalkozásra;
d) a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről szóló 52/2010. (IV. 30.) FVM rendeletben szabályozott tevékenységre és az ott meghatározott kistermelőkre;
e) azon tevékenységekre és az azt folytató élelmiszer-vállalkozásokra, amelyek az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről szóló 21/2010. (V. 14.) NFGM rendelet Mellékletének 3. Kiskereskedelem (vendéglátás) pontjában kerültek szabályozásra.
2. § (1) E rendelet alkalmazásában
1. dúsított élelmiszer: a vitaminok, ásványi anyagok és bizonyos egyéb anyagok élelmiszerekhez történő hozzáadásáról szóló, 2006. december 20-i 1925/2006/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet szerinti, vitamint, ásványi anyagot, illetve táplálkozási vagy fiziológiai hatással rendelkező egyéb anyagot tartalmazó élelmiszer;
2. élelmiszer-biztonsági szaktudás: az általános és az adott szakterületre vonatkozó munkahelyi, személyi és élelmiszerhigiéniai követelmények, valamint a HACCP elvein alapuló élelmiszerbiztonsági ismeretek tudása és alkalmazása;
3. intézkedésre feljogosított felelős személy: az az élelmiszerbiztonsági szaktudással is rendelkező természetes személy, aki
a) az élelmiszer-előállítási tevékenységet folytató élelmiszer-vállalkozás tulajdonosa, vagy az élelmiszer-vállalkozással munkaviszonyban vagy más, foglalkoztatásra irányuló jogviszonyban áll,
b) élelmiszer-előállítást végez, vagy annak szakmai tevékenységét közvetlenül irányítja, és
c) folyamatosan jelen van a helyszínen az élelmiszer-előállítási tevékenység alatt, továbbá közvetlen és azonnali intézkedési jogkörrel rendelkezik az élelmiszer-előállítással kapcsolatos tevékenység területén;
4. kisvállalkozás: a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. törvény (a továbbiakban: Kkv tv.) 3. § (2) bekezdésében meghatározott vállalkozás;
5. középvállalkozás: a Kkv tv. 3. § (1) bekezdésében meghatározott vállalkozás;
6. mikrovállalkozás: a Kkv tv. 3. § (3) bekezdésében meghatározott vállalkozás;
7. szakmai felelős személy: az az élelmiszer-vállalkozás szakmai tevékenységéért egy személyben felelős élelmiszerbiztonsági szaktudással is rendelkező természetes személy, aki
a) az élelmiszer-előállítási tevékenységet folytató élelmiszer-vállalkozás tulajdonosa, vagy az élelmiszer-vállalkozással munkaviszonyban vagy más, foglalkoztatásra irányuló jogviszonyban áll, és
b) az élelmiszer-előállítás szakmai irányítója;
8. szakmai tapasztalat: valamely szakmának a tényleges és jogszerű, az adott szakmai követelményeknek megfelelő gyakorlása.
(2) Az (1) bekezdés 4–6. pontjában meghatározott vállalkozások szakképesítési feltételeinek meghatározása tekintetében nem kell alkalmazni a Kkv tv. 3. § (4) bekezdését.
3. § (1) Az élelmiszer-vállalkozás működéséhez az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény (a továbbiakban: Éltv.) 8. § (1) bekezdése alapján szükséges élelmiszeripari szakképesítéssel a szakmai felelős személynek kell rendelkeznie.
(2) Az élelmiszer-előállítást folytató élelmiszer-vállalkozás szakmai felelős személye az lehet, aki
a) a mikrovállalkozás méretű – borászatban ezer hektoliter forgalmat meg nem haladó – élelmiszer-vállalkozás esetében, az adott szakmai tevékenységhez kötötten
aa) legalább az 1. mellékletben meghatározott élelmiszeripari szakképesítéssel vagy rész-szakképesítéssel vagy
ab) igazoltan az adott tevékenység szerinti besorolási körben megszerzett legalább 5 éves, az adott szakiránynak megfelelő szakmai tapasztalattal;
b) a kisvállalkozás méretű – borászatban ezer hektoliter forgalmat meghaladó – élelmiszer-vállalkozás esetében, az adott szakmai tevékenységhez kötötten
ba) legalább a 2. mellékletben meghatározott élelmiszeripari szakképesítéssel vagy szakirányú továbbképzésben megszerzett szakképzettséggel és
bb) igazoltan az adott tevékenység szerinti besorolási körben megszerzett legalább 3 éves, az adott szakiránynak megfelelő szakmai tapasztalattal;
c) a mikro- és kisvállalkozás méretű, a TEÁOR 10.8302, 10.8303 besorolási számú gyógytea-feldolgozás tevékenység esetén az 1. és a 2. mellékletben meghatározott gyógynövényalkalmazási szakember szakképzettséggel és igazoltan az adott tevékenység szerinti besorolási körben megszerzett legalább 1 éves, az adott szakiránynak megfelelő szakmai tapasztalattal;
d) a középvállalkozás méretű élelmiszer-vállalkozás esetében
da) legalább a 3. mellékletben meghatározott szakirányú felsőfokú alapképzésben megszerzett szakképzettséggel vagy szakirányú továbbképzésben megszerzett szakképzettséggel és
db) igazoltan az adott tevékenységi körben megszerzett legalább 1 éves, az adott szakiránynak megfelelő szakmai tapasztalattal;
e) a középvállalkozásoknál nagyobb méretű élelmiszer-vállalkozás esetében
ea) legalább a 4. mellékletben meghatározott szakirányú felsőfokú mesterképzésben megszerzett szakképzettséggel vagy szakirányú továbbképzésben megszerzett szakképzettséggel és
eb) igazoltan az adott tevékenységi körben megszerzett legalább 1 éves, az adott szakiránynak megfelelő szakmai tapasztalattal;
f) a középvállalkozás és a középvállalkozásoknál nagyobb méretű, a TEÁOR 10.8302, 10.8303 besorolási számú gyógytea-feldolgozás tevékenységet végző élelmiszer-vállalkozás esetében
fa) legalább a 3., 4. vagy az 5. mellékletben meghatározott szakképzettséggel vagy szakirányú továbbképzésben megszerzett szakképzettséggel és
fb) igazoltan az adott tevékenység szerinti besorolási körben megszerzett legalább 1 éves, az adott szakiránynak megfelelő szakmai tapasztalattal;
g) a vállalkozás méretétől függetlenül
ga) az étrend-kiegészítő gyártás,
gb) az anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő tápszerek, a feldolgozott gabonaalapú élelmiszerek és bébiételek, a speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerek, a testtömeg-szabályozás céljára szolgáló, teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszerek gyártása,
gc) az élelmiszer-adalékanyag, -aroma, -enzim gyártása vagy
gd) a dúsított élelmiszerek gyártása esetében legalább az 5. mellékletben meghatározott szakirányú felsőfokú mesterképzésben megszerzett szakképzettséggel és igazoltan az adott tevékenységi körben megszerzett legalább 1 éves, az adott szakiránynak megfelelő szakmai tapasztalattal rendelkezik.
(3) Ha a mikro- és kisvállalkozás méretű vállalkozás, az 1. és 2. mellékletben nem szereplő TEÁOR 10.89 besorolási számú, egyéb élelmiszer gyártása tevékenységet végez, a szakmai felelős személy az lehet, aki rendelkezik
a) az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 150/2012. (VII. 6.) Korm. rendelet (a továbbiakban: OKJ rendelet) 1. mellékletében meghatározott 34-es szám szintű, az 541-es számú élelmiszergyártás tanulmányi szakterületen megszerzett középfokú szakképesítéssel vagy
b) igazoltan az adott tevékenység szerinti besorolási körben megszerzett legalább 5 éves, az adott szakiránynak megfelelő szakmai tapasztalattal.
(4) Ha az élelmiszer-vállalkozás
a) több élelmiszer-előállítási tevékenységet folytat vagy
b) több élelmiszer-előállító telephellyel rendelkezik, akkor az élelmiszer-vállalkozás az azonos szakágazati tevékenységekhez alkalmazhat egy szakmai felelős személyt.
(5) Az élelmiszer-vállalkozás méret alapján történő besorolása esetén – a szakmai felelős személy minimális képesítésének meghatározásakor – a vállalkozásnál az azonos szakágazati tevékenységet végzőket kell figyelembe venni és összegezni.
4. § (1) Az élelmiszer-vállalkozás működéséhez szükséges, az Éltv. 22. § (1) bekezdés c) pontja szerinti követelménynek való megfelelés érdekében, az élelmiszer-előállítást végző élelmiszer-vállalkozó kijelöli – többműszakos munkarend esetén műszakonkénti bontásban – azt az intézkedésre feljogosított felelős személyt, aki
a) a mikrovállalkozás méretű élelmiszer-vállalkozás esetében, igazoltan az adott tevékenységi körben – a gyógytea-feldolgozás tevékenység esetét kivéve – megszerzett legalább 5 éves, az adott szakiránynak megfelelő szakmai tapasztalattal és legalább alapfokú iskolai végzettséggel,
b) a kisvállalkozás, a középvállalkozás és a középvállalkozásnál nagyobb méretű élelmiszer-vállalkozás – kivéve a gyógytea-feldolgozás tevékenység – esetében
ba) legalább a 2. mellékletben felsorolt, az adott tevékenységhez kötött szakképesítéssel vagy szakirányú továbbképzésben megszerzett szakképzettséggel és
bb) igazoltan az adott tevékenységi körben megszerzett legalább 1 éves, az adott szakiránynak megfelelő szakmai tapasztalattal,
c) a vállalkozás méretétől függetlenül az étrend-kiegészítő gyártást, az anyatej-helyettesítő és anyatejkiegészítő tápszerek, feldolgozott gabonaalapú élelmiszerek és bébiételek, speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerek, testtömeg-szabályozás céljára szolgáló, teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszerek gyártását, az élelmiszer-adalékanyag, -aroma, -enzim gyártását, a dúsított élelmiszerek gyártását, a gyógytea-feldolgozást folytató élelmiszer-vállalkozás esetében legalább az OKJ rendelet 1. mellékletében meghatározott,
ca) az 54-es és 55-ös szintű, az 541-es számú élelmiszergyártás tanulmányi szakterületen megszerzett középfokú szakképesítéssel,
cb) az 55-ös szintű, az 524-es számú vegyipar tanulmányi szakterületen 05 sorszámmal jelölt gyógyszeripari szaktechnikus szakképesítéssel,
cc) az 54-es szintű 524-es számú vegyipar tanulmányi szakterületen 03 sorszámmal jelölt vegyész technikus szakképesítéssel vagy
cd) a 34-es szintű 524-es számú vegyipar tanulmányi szakterületen 01 sorszámmal jelölt gyógyszerkészítmény-gyártó szakképesítéssel és igazoltan az adott tevékenységi körben megszerzett legalább 1 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik.
(2) A szakmai felelős személy és az intézkedésre feljogosított felelős személy azonos lehet, ha a 3. és 4. § által előírt feltételeknek egyaránt megfelel.
5. § A 3. és 4. § által előírt, az adott szakiránynak megfelelő szakmai tapasztalatot a szakmai felelős személynek és az intézkedésre feljogosított felelős személynek munkaszerződésben meghatározott munkakörrel és a munkakörbe tartozó feladatok leírásával, vagy más hitelt érdemlő módon, okirattal kell igazolnia.
6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő hatodik hónap első napján lép hatályba.
7. § (1) E rendelet hatálybalépését megelőzően megszerzett, azonos feltételekkel bíró szakképesítéseket, illetve szakirányú felsőfokú szakképzettséget vagy szakirányú továbbképzésben megszerzett szakképzettséget vagy honosított bizonyítványt az e rendelet hatálybalépését követően szerzett szakképesítéssel, szakirányú felsőfokú alapképzésben és mesterképzésben megszerzett szakképzettséggel, szakirányú továbbképzésben megszerzett szakképzettséggel egyenértékűnek kell tekinteni, ha az adott rész- és szakképesítés, illetve szakképzettség szakmai követelményei megfelelnek az 1–5. mellékletben foglalt feltételeknek.
(2) Az (1) bekezdésben foglaltaknak való megfelelést
a) a kiadott szakképesítés tekintetében a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.,
b) a mesterképzés tekintetében a Nemzeti Agárgazdasági Kamara,
c) a cukrászmester esetében a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara,
d) a megszerzett szakirányú felsőfokú szakképzettség tekintetében az oklevelet kiállító intézmény vagy annak jogutódja,
e) a külföldön megszerzett szakképesítések vagy képzettségek tekintetében az annak elismerésére vagy honosítására jogosult intézmény adja ki.
8. § Ez a rendelet a szakmai képesítések elismeréséről szóló, 2005. szeptember 7-i 2005/36/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvnek való megfelelést szolgálja.
9. § Hatályát veszti az élelmiszer-vállalkozás működéséhez szükséges szakképesítés meghatározásáról szóló 47/2011. (V.s31.) VM rendelet.
- melléklet a 34/2018. (XII.3.) AM rendelethez
A mikrovállalkozás méretű élelmiszer-vállalkozás élelmiszer-előállítási tevékenysége esetén a szakmai felelős személy számára előírt minimális élelmiszeripari szakképesítés, szakirányú továbbképzésben megszerzett szakképzettség vagy rész-szakképesítés
|
A |
B |
C |
D |
1. |
Tevékenység szerinti besorolás |
TEÁOR '08 |
Szakképesítés / Szakirányú továbbképzésben megszerzett szakképzettség |
Rész-szakképesítés |
2. |
Hús- és baromfiipari termékgyártás |
10.11, 10.12, 10.13, 10.20 |
húsipari termékgyártó, speciális állatfeldolgozó |
húskészítménygyártó, baromfifeldolgozó |
3. |
Halfeldolgozás |
halfeldolgozó |
||
4. |
Zöldségfeldolgozás |
10.31, 10.32, 10.39 |
tartósítóipari szakmunkás |
zöldségfeldolgozó, zöldség- és gyümölcsfeldolgozó, konzervgyártó, savanyító |
5. |
Gyümölcsfeldolgozás |
gyümölcsfeldolgozó, zöldség- és gyümölcsfeldolgozó, konzervgyártó |
||
6. |
Tartósítóipari termékgyártás |
10.85 |
tartósítóipari szakmunkás |
- |
7. |
Hőelvonással tartósított termékgyártás |
hűtőipari munkás |
||
8. |
Fűszer, ételízesítő gyártás |
10.84 |
|
zöldség- és gyümölcsfeldolgozó, növényi olaj gyártó |
9. |
Növényi olaj gyártása |
10.41, 10.42 10 |
||
10. |
Friss- és tartós tejipari-termékek gyártása |
10.51, 10.52 |
tejipari szakmunkás |
tejtermékgyártó, friss és tartós tejtermék gyártója |
11. |
Sajt és sajtkészítmények gyártása |
sajtkészítő |
||
12. |
Friss pékáru és tartósított lisztes áru gyártása |
10.71, 10.72 |
cukrász, édesipari termékgyártó, pék, pék-cukrász |
- |
13. |
Mézeskalács-készítés |
10.72 |
mézeskalács-készítő |
|
14. |
Száraztésztafélék gyártása |
10.73 |
száraztésztagyártó |
|
15. |
Keksz- és ostyagyártás |
10.72 |
keksz- és ostyagyártó |
|
16. |
Édesipari termék gyártása |
10.82 |
cukrász, édesipari termékgyártó |
csokoládétermék-gyártó |
17. |
Cukorkagyártás |
cukorkagyártó |
||
18. |
Tea-, kávéfeldolgozás |
10.8301 |
kávé- és pótkávégyártó |
|
19. |
Gyógytea-feldolgozás |
10.8302, 10.8303 |
gyógynövényalkalmazási szakember |
- |
20. |
Ecetgyártás |
10.84 |
erjedés- és üdítőital-ipari termékgyártó |
ecetgyártó |
21. |
Élesztőgyártás |
10.89 |
élesztő gyártó |
|
22. |
Keményítőgyártás |
10.62 |
keményítő gyártó |
|
23. |
Sörgyártás |
11.05, 11.06 |
sörgyártó |
|
24. |
Pálinka és szeszesital-gyártás |
11.01 |
szesz- és szeszesital-gyártó, gyümölcspálinka-gyártó |
|
25. |
Szikvízgyártás |
11.07 |
szikvízgyártó, üdítőital-ipari termékgyártó, üdítőital- és ásványvízgyártó |
|
26. |
Üdítőital-, ásványvízgyártás |
|||
27. |
Borászati termékgyártás |
11.02, 11.03, 11.04 |
szőlész-borász |
borász |
28. |
Pincészet vincellér |
vincellér |
||
29. |
Malomipari termékgyártás |
10.61 |
molnár |
- |
- melléklet a 34/2018. (XII.3.) AM rendelethez
A kisvállalkozás méretű élelmiszer-vállalkozás élelmiszer-előállítási tevékenysége esetén a szakmai felelős személy számára előírt minimális élelmiszeripari szakképesítés vagy szakirányú továbbképzésben megszerzett szakképzettség
|
A |
B |
C |
1. |
Tevékenység szerinti besorolás |
TEÁOR '08 |
Szakképesítés / Szakirányú továbbképzésben megszerzett szakképzettség |
2. |
Hús- és baromfiipari termékgyártás |
10.11, 10.12, 10.13, 10.20 |
hús- és baromfiipari szaktechnikus |
3. |
Halfeldolgozás |
||
4. |
Zöldségfeldolgozás |
10.31, 10.32, 10.39 |
tartósítóipari szakmunkás |
5. |
Gyümölcsfeldolgozás |
||
6. |
Tartósítóipari termékgyártás |
10.85 |
tartósítóipari szaktechnikus |
7. |
Hőelvonással tartósított termékgyártás |
||
8. |
Fűszer, ételízesítő gyártás |
10.84 |
tartósítóipari szakmunkás, tartósítóipari termékgyártó |
9. |
Növényi olaj gyártása |
10.41, 10.42 10 |
|
10. |
Friss- és tartós tejipari-termékek gyártása |
10.51, 10.52 |
tejipari szaktechnikus, tej- és tejtermékgyártó mester |
11. |
Sajt és sajtkészítmények gyártása |
||
12. |
Friss pékáru és tartósított lisztes áru gyártása |
10.71, 10.72 |
sütő- és cukrászipari szaktechnikus, pék- vagy cukrászmester |
13. |
Mézeskalács-készítés |
10.72 |
cukrász, cukrászmester, édesipari termékgyártó, pék-cukrász |
14. |
Száraztésztafélék gyártása |
10.73 |
|
15. |
Keksz- és ostyagyártás |
10.72 |
|
16. |
Édesipari termék gyártása |
10.82 |
|
17. |
Cukorkagyártás |
cukrász, cukrászmester, édesipari termékgyártó, csokoládé-, kávé-, teakészítő mester szaktanácsadó |
|
18. |
Tea-, kávéfeldolgozás |
10.8301 |
|
19. |
Cukoripari termékgyártás |
10.81 |
cukor- és édesipari szaktechnikus, cukoripari mester |
20. |
Gyógytea-feldolgozás |
10.8302, 10.8303 |
gyógynövényalkalmazási szakember, gyógy- és fűszernövény-termesztő és -feldolgozó szakember, gyógynövényismereti szakreferens, gyógynövénytermesztő szakember |
21. |
Ecetgyártás |
10.84 |
erjedés- és üdítőital-ipari termékgyártó |
22. |
Élesztőgyártás |
10.89 |
|
23. |
Keményítőgyártás |
10.62 |
|
24. |
Sörgyártás |
11.05, 11.06 |
erjedés- és üdítőital-ipari termékgyártó, sörfőző mester szaktanácsadó |
25. |
Pálinka és szeszesital-gyártás |
11.01 |
erjedés- és üdítőital-ipari termékgyártó, pálinkamester szaktanácsadó |
26. |
Szikvízgyártás |
11.07 |
erjedés- és üdítőital-ipari termékgyártó |
27. |
Üdítőital-, ásványvízgyártás |
||
28. |
Borászati termékgyártás |
11.02, 11.03, 11.04 |
szőlész-borász |
29. |
Pincészet vincellér |
||
30. |
Malomipari termékgyártás |
10.61 |
molnár |
- melléklet a 34/2018. (XII.3.) AM rendelethez
A középvállalkozás méretű élelmiszer-vállalkozás élelmiszer-előállítási tevékenysége esetén a szakmai felelős személy számára minimálisan előírt, felsőoktatási szakképzésben, felsőfokú végzettségi szinten vagy szakirányú továbbképzésben megszerzett szakképzettség
|
A |
1. |
Szakképzettség / Szakirányú továbbképzésben megszerzett szakképzettség |
2. |
biológus |
3. |
biomérnök |
4. |
csokoládé-, kávé-, teakészítő mester szakmérnök* |
5. |
élelmiszermérnök |
6. |
felsőfokú szőlész-borász mérnökasszisztens** |
7. |
gyógynövényalkalmazási szakmérnök*** |
8. |
gyógy- és fűszernövény-termesztő és -feldolgozó szakmérnök*** |
9. |
gyógynövénytermesztő szakmérnök*** |
10. |
kertészmérnök |
11. |
pálinkamester szakmérnök**** |
12. |
sörfőző mester szakmérnök***** |
13. |
szőlész-borász mérnök** |
14. |
vegyész |
15. |
vegyészmérnök |
Megjegyzés:
* kizárólag csokoládé-, kávé-, teafeldolgozás tevékenység esetén
** kizárólag borászati termékgyártás és pincészet tevékenység esetén
*** kizárólag gyógy- és fűszernövény, teafeldolgozás tevékenység esetén
**** kizárólag pálinka- és szeszesital-gyártás tevékenység esetén
***** kizárólag sörgyártás tevékenység esetén
- melléklet a 34/2018. (XII.3.) AM rendelethez
A középvállalkozásoknál nagyobb méretű élelmiszer-vállalkozás élelmiszer-előállítási tevékenysége esetén a szakmai felelős személy számára minimálisan előírt felsőoktatási szakképzésben, felsőfokú végzettségi szinten vagy szakirányú továbbképzésben megszerzett szakképzettség
|
A |
1. |
Szakképzettség / Szakirányú továbbképzésben megszerzett szakképzettség |
2. |
gyógy- és fűszernövény-termesztő és -feldolgozó szakmérnök*** |
3. |
gyógynövényalkalmazási szakmérnök*** |
4. |
gyógynövénytermesztő szakmérnök*** |
5. |
okleveles agrármérnök |
6. |
okleveles állatorvos doktor* |
7. |
okleveles biológus |
8. |
okleveles biomérnök |
9. |
okleveles élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök |
10. |
okleveles élelmiszermérnök |
11. |
okleveles gyógyszerész |
12. |
okleveles gyógyszervegyész-mérnök |
13. |
okleveles kertészmérnök |
14. |
okleveles szőlész-borász mérnök** |
15. |
okleveles vegyész |
16. |
okleveles vegyészmérnök |
Megjegyzés:
* kizárólag hús- és baromfiipari, tejipari tevékenységek és halfeldolgozás esetén
** kizárólag borászati termékgyártás és pincészet tevékenység esetén
*** kizárólag gyógy- és fűszernövény, teafeldolgozás tevékenység esetén
- melléklet a 34/2018. (XII.3.) AM rendelethez
Az étrend-kiegészítő gyártás, az anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő tápszerek, a feldolgozott gabonaalapú élelmiszerek és bébiételek, a speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerek, a testtömegszabályozás céljára szolgáló, teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszerek, az élelmiszer-adalékanyag, -aroma, -enzim gyártása, illetve a dúsított élelmiszerek, a gyógytea-feldolgozás gyártási tevékenysége esetén a szakmai felelős személy számára minimálisan előírt felsőoktatási szakképzésben, felsőfokú végzettségi szinten megszerzett szakképzettség
|
A |
B |
C |
1. |
Tevékenység szerinti besorolás |
TEÁOR '08 |
Szakképzettség |
2. |
Étrend-kiegészítő gyártás |
10.8601, 10.8902 |
középiskolai biológia–kémia tanár, okleveles agrármérnök, okleveles biológus, okleveles biomérnök, okleveles egészségügyi mérnök, okleveles élelmiszermérnök, okleveles gyógyszerész, okleveles gyógyszervegyész-mérnök, okleveles kertészmérnök, okleveles orvosdoktor, okleveles táplálkozástudományi szakember, okleveles vegyész, okleveles vegyészmérnök |
3. |
Anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő tápszerek, feldolgozott gabonaalapú élelmiszerek és bébiételek, speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerek, testtömeg-szabályozás céljára szolgáló, teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszerek gyártása |
10.8601, 10.8902 |
|
4. |
Élelmiszer-adalékanyag, -aroma, -enzim gyártás |
10.8902 |
|
5. |
Dúsított élelmiszerek gyártása adott élelmiszerfeldolgozási tevékenység |
adott élelmiszerfeldolgozási tevékenység |
|
6. |
Gyógytea-feldolgozás |
10.8302, 10.8303 |
(MK 2018/190. szám)